Dane kontaktowe: Kierownik - 41 36-74-347
Dietetyka - 41 36-74-213
Magazyn żywnościowy - 41 36-74-212
Jadalnia - 41 36-74-348
Kierownik: dr inż. Anna Tokarska
e-mail: annato@onkol.kielce.pl
Kadra: 36 osób - dietetycy, szef kuchni, magazynierzy, kucharze, cukiernik, pomoce kuchenne
Działalność niemedyczna:
Dział Żywienia został uruchomiony w kwietniu 1999 roku i od tego okresu przygotowywane są posiłki dla pacjentów i pracowników Świętokrzyskiego Centrum Onkologii, oraz pacjentów Oddziału Endokrynologiczno-Diabetologicznego i Hematologiczno-Onkologicznego Szpitala Dziecięcego.
Przygotowywane są również dania garmażeryjne, wypieki cukiernicze i zestawy cateringowe na terenie Centrum.
Biorąc pod uwagę specyfikę żywienia chorych w Centrum Onkologii, u których oprócz choroby nowotworowej występuje szereg innych schorzeń, rozszerzono system dietetyczny. Po modyfikacji żywienia łatwostrawnego pracownicy Działu Żywienia przygotowują około 36 rodzajów diet leczniczych.
Dieta łatwostrawna jest najczęściej stosowaną dietą w żywieniu naszych pacjentów i stanowi około 50% zleceń lekarskich. Zawiera ona odpowiednią ilość energii oraz wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka składniki odżywcze. Różni się także od żywienia podstawowego, sposobem przyrządzania, tj. stosowane są takie zabiegi kulinarne, które ułatwiają trawienie pokarmu i lepsze przyswajanie składników odżywczych.
Pomimo różnorodnej klasyfikacji około 30% diet stanowi żywienie podstawowe, które stosowane jest u pacjentów niewymagających żywienia dietetycznego. Spełnia ono wymagania żywienia racjonalnego ludzi zdrowych i zabezpiecza zapotrzebowanie pacjenta na wszystkie składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymanie należytej masy ciała i zachowania zdrowia. Przy zwiększonym asortymencie produktów dozwolonych jadłospisy diety podstawowej są opracowywane z większym urozmaiceniem.
Dział prowadzi działalność opartą o najnowsze standardy żywienia dietetycznego, przygotowując zestawy diet w systemie konwencjonalnym, scentralizowanym
z wykorzystaniem nowoczesnej linii technologicznej.
Kuchnia Centralna wyposażona jest w piece konwekcyjne służące do sporządzania potraw metodą beztłuszczową, co pozwala na szybkie przygotowanie posiłków dietetycznych. Zestawienie i porcjowanie diet odbywa się na specjalnej linii taśmowej. Przy pomocy taśmy transportowej tace wraz z wyposażeniem naczyń porcelanowych (wcześniej podgrzanych) przesuwają się wzdłuż stanowisk, na których następuje kompletowanie diet. Dystrybucją kieruje dietetyk, który na pierwszym odcinku procesu oznacza tace identyfikatorami diet. Na stanowisku końcowym następuje kontrola zgodności zestawów
z wcześniej zaplanowanym jadłospisem. Po czym tace są przykrywane pokrywą termoizolacyjną i umieszczone w wózkach regałowych 30-tacowych. Tak przygotowane zestawy diet przewożone są przez pracowników sekcji transportu wewnętrznego do działów i klinik szpitala.
W 2004 roku został wdrożony i certyfikowany System HACCP w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością. Należy zaznaczyć, że Świętokrzyskie Centrum Onkologii było pierwszym szpitalem w Polsce, który otrzymał w/w certyfikat wg duńskiej normy DS.3027E:2002.
Obecnie Dział Żywienia Świętokrzyskiego Centrum Onkologii posiadając Certyfikat Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg wymagań ISO 22000:2006 podnosi prestiż żywienia, wzbudza zaufanie pacjentów, personelu, a także organów nadzoru urzędowej kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Media o nas:
http://em.kielce.pl/planuje-dlugie-zycie/zdrowie-na-talerzu-jestes-tym-co-jesz
http://em.kielce.pl/planuje-dlugie-zycie/jak-powinny-wygladac-nasze-posilki
http://kielce.tvp.pl/28908135/sco-zywieniowy-wyjatek-na-mapie-polski